TOACA LA LUGOJ,editia a IV-a

TOACA LA LUGOJ,editia a IV-a


Toaca la Lugoj, ediţia a IV-a

 

Joi, 09 aprilie, în preajma Bisericii Adormirea Maicii Domnului, începând cu orele 12.00, Ansamblul Folcloric „Lugojana” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, organizează cea de-a patra  ediţie a manifestării „Toaca la Lugoj”.

Lângă Biserică vor fi montate un număr de 12 toace. Bătaia în toacă se face în mod ritmic şi cu multe întorsături muzicale, după măiestria celui ce o bate.Toaca va fi bătută încontinuu, aproximativ o oră, de către un număr de 50 de copii ai Ansamblului Folcloric „Lugojana”, dar sunt invitaţi şi membri ai comunităţii locale, care îşi manifestă dorinţa să aducă noi alte ritmuri de toacă, pe care le-au dobândit din copilărie.Toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, marcând trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic.

Bătută la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugăciune şi slujbă. Baterea în toacă, înainte de începutul slujbei, cheamă pe toţi creştini Biserică. Cântecul toacei face legătura între pamânt şi cer, între uman şi divin, între ceea ce se cunoaşte şi ceea ce nu se cunoaşte.